Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

RSS SyndicatorHome
Засаждане на Годжи Бери Goji berry - Създаване на насаждение - Овощни Разсадници Елит PDF Print E-mail

Засаждане на Годжи Бери Goji berry

ИЗБОР НА МЯСТОТО.
 Годжи Бери Засаждане Goji BerryПравилният избор на мястото за създаване на насаждение е много важно.За доброто развитие на растенията от Годжи Бери трябва да вземем предвид няколко важни изисквания

- Подпочвени води не трябва да надвишава 80 - 90 сантиметра,не обича преовлажняването!
- 1/3 пясък към почвата е най-доброто съотношение за отглеждането му.
-
Годжи бери расте много добре в алкална почва на рН от 8.2-8.6.- Всяка добра градинска почва е подходяща за нормалното развитие на Goji berry.
- Ако е възможно подбирайте по лека,отцедлива почва.
- Предпочита слънчево място или частична сянка.
- Годжи Бери издържа на студове под -25 ° C и горещини над 40 °C
- Добре вкоренени (след 2-3 година) издържат без проблем на дълги засушавания.

ПРЕДПОСАДЪЧНА ОБРАБОТКА.
Напрполет или на есен мястото предназначено за засаждане с Годжи Бери Goji berry се наторява с 2-3 тона угнил оборски тор,40-50 кг Годжи Бери Засаждане Goji Berryсуперфосфат (Р2О5) и около 20 кг калиев тор (К2О) и се изорава на около 30-35 см дълбочина(не повече от 40 см). Преди да пристъпим към садене мястото се изравнява и маркира.

РАЗСТОЯНИЕ НА ЗАСАЖДАНЕ.
Засаждане в домашни градини:
1,5 m х 1,0 m = 666 бр./дка
2,0 m х 1,0 m = 500 бр./дка –Оптимално !

Засаждане в промишлени градини:
2,0 m х 1,5 m = 333 бр./дка
2,0 m х 1,8 m = 277 бр./дка
2,5 m х 1,5 m = 266 бр./дка – Оптимално !
2,5 m х 1,8 m = 222 бр./дка – Оптимално !
3,0 m х 1,5 m = 220 бр./дка
3,0 m х 1,8 m = 185 бр./дка
3,0 m х 2,0 m = 166 бр./дка

ЗАСАЖДАНЕ НА ГОДЖИ БЕРИ.

Едно от най-важните условия за доброто прихващане на растенията е правилното им засаждане!Засаждането на 2 и 3 годишни растения (когато са на гол корен)се извършва от началото на м. ноември (след окапването на листата) до средата на м.април (до развитието на растението).Засаждането на 1-годишн Годжи Бери Засаждане Goji Berryи растения в контейнери след преминаването на големите студове(за да ги предпазим от измръзване,тъй като са по нежни…..) през пролетта и лятото.
Засаждането на 2 и 3 годишни растения в контейнери се извършва през цялата година!
Засаждането на фиданките Годжи Бери става по следният начин:
Изкопават се посадъчните ямки с размери минимум 40/40/40 или 50/50/50 см. (дължина х ширина х дълбочина).Горният почвен слой се отделя настрани (в последствия с него се посипват корените в ямката на дълбочина).Когато не е извършено предпосадъчно торене на дъното на ямката се посипват около 100 грама суперфосфат и 2-3 кг. добре угнил оборски тор,който се омесват с малко почва от горният почвен слой или торф.Накрая се поставя хубава почва 3-5 см. която да служи като изолация между младите корени на растението и торта…
Растенията се поставят в ямката на дълбочината в която са били в разсадника,не повече от 3-5 см.по-дълбоко.
Годжи Бери Засаждане Goji Berry
Когато се садят 2 или 3 годишни растения на гол корен подготовката преди засаждане се изразява в изрязването на засъхналите, силно наранените или счупе­ните корени.
Реже се до здрава тъкан, отрезите се правят гладко, обърнати надолу към земята. Здравите корени само леко се опресняват. Запаз­ването на повече и по-дълги корени помага за по-лесното прихващане и ­бързото развитие на растението. След това в кофа (НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО)се приготвя добре разбита каша от една част пресен говежди тор и три части глина с раз­редена вода. Коре­ните се потапят в глинената каша и се разполагат свобод­но в дупката, без да се сплитат и изви­ват нагоре.
Между тях се хвърля само рохка­ва пръст от горния пласт поч­ва, която чрез стръскване на дръвчета и нагласяване с ръка трябва да се запълнят всичките кухини. Притъпква се няколко пъти внимателно с крак от пе­риферията на дупката към цен­търа, за да се уплътни пръста около всички корени. С наси­паната около дръвчета пръст се прави венец във формата на чаша, за да се задържа во­дата от дъждовете и от полив­ките.
ВАЖНО!!!  Годжи Бери Засаждане Goji BerryНезависимо дали почва­та е влажна или не, засадено­то дръвче се полива с 10-20 литра вода, за да се изгони въздухът от празнините в почвата и пръста да прилепне плътно до корените. След поливането от­горе се разхвърля прегорял оборски тор, листовка, слама, сено, листа, кора, за да се предотврати изпаря­ването на влагата. Дръвчето се превързва хлабаво към подпорния кол с мека прев­ръзка във вид на осморка.
До есента ще са необходими по 2-3 поливки/месец за да може растението да се вкорени добре.

НЕ БИВА ДА СЕ ПРЕКАЛЯВА С ПОЛИВАНЕТО,ОСОБЕНО ПРИ ПО ТЕЖКИ ПОЧВИ,ПРИ ПО ЧЕСТИ ВАЛЕЖИ,ТЪЙ КАТО ИМА ОПАСТНОСТ КОРЕНИТЕ ДА ЗАГНИЯТ И РАСТЕНИЕТО ДА ЗАГИНЕ!
Подържайте насаждението без плевели и трева, които се конкурират за влага и хранителни вещества.Първото торене направете след доброто прихващане на растенията.

Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника:(Овощен разсадник "ЕЛИТ"- www.razsadnik-elit.com)


Още по темата:
- Какво е Годжи Бери Goji berry
- Отглеждане на Годжи Бери Goji berry
- Резитба на Годжи Бери Goji berry
- Размножаване на Годжи Бери Goji berry
- Торене на Годжи Бери Goji berry
- Болести и Неприятели при Годжи Бери Goji berry (Пръскане)

 

Декоративни овощни дръвчета

Череши                    Круши
image1 image1
Вишни                     Сливи
image1 image1

Създадени овощни градини

Първа година         Втора година
image1 image1
Трета година              Подложки
image1 image1

Намерете ни в FacebookНОВО - Годжи Бери Goji berry

Годжи Бери Goji berry
image1Азиатско растение от семейство Solanacea.Goji berry е Добре разклонен храст,който има многобройни тънки,изправени леторасти, достигащ... Още >>>

Засаждане на Овощни Дървета

НОВО - Синя Амер. Боровинка

Синя Американска Боровинка
image1Дървесината издържа до под – 30 градуса С,а плодните пъпки до под -25-27 градуса С. Изискват кисели почви.Високохрастовите боровинки са многогодишни храсти... Още >>>

Присаждане Овошки на Пъпка

НОВО - Червена Амер. Боровинка

Червена Американска Боровинка
image1
Червената боровинка е вечно зелено ниско пълзящо растение. при нея има два вида растеж. Единия е образуване на дълги ластуни достигащи до 1,5-2 линейни... Още >>>

Пръскане на Овощни Градини

RocketTheme Joomla Templates