Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

RSS SyndicatorHome Резитба на овошки Резитби: Резитба на Слива (Сливи)
Резитба на Слива (Сливи) PDF Print E-mail

Резитба на сливи, торене- Овощен Разсадник Елит

Резитба след засаждането.
След садене овошките се режат на височина 50- 60 см. височина от присадката.Ако по самото стъбло ими предивременни леторасти (клонки) те се съкращават на 2-3 пъпки.На пролет след започване на вегетацията и израстване на леторастите на дължина около 30-40 см.,от тях се избират 3-4 срещуположни,растящи във страни,а другите се премахват.Най-горният летораст се оставя за бъдещ водач .Така дръвчетата се оставят да разстят до края на вегетациония период.
Първа зимна резитба. Първият етаж се изгражда от три по (рядко от четири) скелетни клона, разположени поединично върху централния клона на не по-малко от 10 см. един от друг. Следващите две или три скелетни клона са на разстояние 60-70 см. един от друг. Напълно изградената корона обикновенно има 5-6 скелетни клона.
Скелетните клони обикновенно се съкращават за уравновесяване на растежа средно с около 1/3, като за основа се взима най-слабата, и най-къса клонка. При силни клончета съкращаването се извършва малко над мястото, на което искаме да се развият полускелетни клони – на разстояние около 60-70 см. от основата на скелетните клони. Когато две съседни клонки са израснали под остър ъгъл, те се режат на странични клонки или пъпки, така че малкият ъгъл да се увеличи. Сортовете с по прибрани корони и клонките с по остър ъгъл на отклонение пък се съкращават на външна пъпка. Водачът се реже на около 30 см. по-високо от височината на етажа.
Втора зимна резитба. Вторият етаж се създава на разстояние 70-80 см. над първия. Избират се две или три развити,срещуположни клончета, попадащи в междинните на клоните от първи етаж.Те се скръщават само за уравновесяване на растежа и за създаване на първите полускелетни клони върху тях.
Водачът отново се реже на около 20-25 см. по-високо . Продължителите на скелетните клони от първия етаж се съкращават така че да се получат вторите полускелетни клони в противоположна страна на първите и на разстояние около 60-70 см. от тях.
Трета зимна резитба.
За трети етаж се избират вече само две
(за да не се сгъсти короната) срещуположни клончета, които да попадат в междините от долните етажи.
През първите 5-6 години след засаждането се прилагат резитби за формиране на избран тип корона. След това се прави резитба за плододаване, чрез която трябва да се поддържа равновесие между растежа и плододаването най-често изпозлваната резитба при сливата е подобрено – етажната корона. За нейното прилагане трябва да се спазят следните изисквания.
След като приключи формирането на короната, водачът се съкращава на някои по-дебел и хоризонтално разположен клон, с цел да отслабне разтежа,което осигурява проникване на повече светлина в вътрешността на короната.
Върху скелетните клони се формират полускелетни разклонения, разположено равномерно навън и встрани.

ТОРЕНЕ. Рано през пролетта когато започва развитието, сливовите дървета имат голяма потребност от хранителните елементи азот,фосфор и калий, които са крайно необходими за осигуряването на силен растеж и оптимално плододаване.
Ако имате успели през есента да внесем в почвата фосфорни и калиеви торове, при благоприятни условия това можем да извършим в края на зимата или рано през пролетта.
Най-често употребяваният фосфорен тор със суперфолсфатът, за от калиевите торове за предпочитане калиевият сулфат. Фосфорният и каливият тор трябва да се внасят по дълбоко, за да са в непосредствена близост до корените на дърветата. Дълбокото внасяне може да стане със специален плуг, а ако няма такъв се правят дълбоки бразди (25-30 см.), които се прокарват с обикновенн плуг. При невъзможност за механизиране на процеса торове се разхвърлят на повърхността в/у цялата площ и заряването им става с права лопата.Препоръчваме внасянето на фосфорните и калиевите торове да става под формата на запасяващо торене и количеството, който ще се внася, се изчислява за период от няколко години. От изваждането на торови опити в плододаващо сливово насаждение в дряново се установи че запасяващото торене е ефективно да се извършва периодично на 3 години и нормите да бъдат около 50 кг. троен суперфосфат и 60 кг. калиевсулфат за един декар.
Азотното торене има голямо значение за засилването на растежа на дърветата и нарастването на младите завързи. Торовите норми които препоръчваме за азотното подхранване, ако се използва амониева селитра, с около 15-20 кг. дк (15-20г. кв./м) азотният тор се разпръсква по повърхноста на почвата и се заоравя чрез плитка обработка – дискуване, а ако няма възможност за механизиране на процеса, заравянето на тора може да се извърши и ръчно с мотика. Важен момент от азотното подхранване е бързото заряване на тора за да няма загуба на активното вещество. Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника: (Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://razsadnik-elit.com )

Тагове: Резитба на Слива, сливи овошки сорт сортове засаждане производство дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници дърво продавам разсад плодни дървета садене овошни дръвче овощни дървета храст търсене посадъчен материал,търсене растителна защита резитба пръскане

 

Декоративни овощни дръвчета

Череши                    Круши
image1 image1
Вишни                     Сливи
image1 image1

Създадени овощни градини

Първа година         Втора година
image1 image1
Трета година              Подложки
image1 image1

Намерете ни в FacebookНОВО - Годжи Бери Goji berry

Годжи Бери Goji berry
image1Азиатско растение от семейство Solanacea.Goji berry е Добре разклонен храст,който има многобройни тънки,изправени леторасти, достигащ... Още >>>

Засаждане на Овощни Дървета

НОВО - Синя Амер. Боровинка

Синя Американска Боровинка
image1Дървесината издържа до под – 30 градуса С,а плодните пъпки до под -25-27 градуса С. Изискват кисели почви.Високохрастовите боровинки са многогодишни храсти... Още >>>

Присаждане Овошки на Пъпка

НОВО - Червена Амер. Боровинка

Червена Американска Боровинка
image1
Червената боровинка е вечно зелено ниско пълзящо растение. при нея има два вида растеж. Единия е образуване на дълги ластуни достигащи до 1,5-2 линейни... Още >>>

Пръскане на Овощни Градини

RocketTheme Joomla Templates