Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

RSS SyndicatorHome Отглеждане на овошки Овошки: Отглеждане на Райска Ябълка
Отглеждане на Райска Ябълка PDF Print E-mail

Райската ябълка (Malus diospyros) е вид растения от семейство Розоцветни (Rosaceae), произхожда от Китай и Япония.Значението и се определя от редовното и изобилно плододаване и голямата биологична стойност на плодовете. Плодовете съдържат 17-20% захари и над 70% в сушените, като 85-90% от тях е фруктоза, поради което са полезни за болни от диабет. Съдържат също протеини 0,33-1,18%, пектин, малко киселини 0,41-0,92%, танин 0,10-1,50%, соли,витамини(до 45mg% витамин C, до 6,3mg% каротин, до 39 mg% йод, витамините Р,Е и др.).Плодовете на повечето сортове райска ябълка са тръпчиви при беритбата и могат да се консумират в свежо състояние след съхранение в продължение на 20-30 дни. Плодовете могат да се сушат или преработват в сладка и конфитюри. Растенията се ценят и заради декоративните им качества - особено красиви са през есента, когато плодовете придобият жълто-оранжев цвят, а листата станат пурпурно-червени. У нас райската ябълка е разпространена предимно като единични дървета. Райската ябълка e дърво достигащо 10 м височина.Присадените растения встъпват в плододаване на 2-тата - 3-тата година след засаждането.За райската ябълка е характерно партенокарпното (без оплождане) плододаване. При осигурено опрашване и оплождане добивите се повишават и често достигат до 200-300 кг. от едно дърво.Райската ябълка е един от най-студоустойчивите субтропични овощни видове - по време на дълбокия покой издържа на температури до -20-22°С . От разпространените у нас сортове най-студоустойчив е сортът Костата. Поради късния цъфтеж (края на май-началото на юни) повреди по цветовете не са наблюдавани.
Вода.
Райската ябълка e влаголюбива овощна култура и изисква напояване ако валежите са  по-малко от 600-700 мм особено по време на наедряване на плодовете. Не е много взискателна към почвените условия.
Разстоянията на засаждане са 5 x 4 м.или 5 х 4.5 м.(За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас-
http://www.razsadnik-elit.com Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите )
При създаване на промишлени насаждения от райска ябълка е необходимо осигуряване на
сортове-опрашители  с цел повишаване на добивите. Растенията се формират на подобрена етажна или свободно-растяща корона.
Резитба на райската ябълка.Много добре за нормалното плододаване и качеството на плодовете влияе ежегодната  резитбата, състояща се в просветляване, прореждане и съкращаване на плодните клонки с цел подмладяване на плододаващата дървесина. Най-продуктивни са клончетата с дължина 10-20 см.Плододалите клончета се премахват.Райската ябълка реагира много добре на торене.
Беритба на плодовете.Плодовете не се повреждат от леките есенни слани и могат да се оставят на дървото и след опадване на листата. Берат се при добиване на максимална едрина.Беритбата се извършва внимателно, с помощта на ножици, като дръжката на плода се реже до чашката за да се избегне загниването на плодовете. След беритбата плодовете на райската ябълка се нареждат в щайги на два реда като в долния ред чашките на плодовете са насочени надолу, а в горния - нагоре. Съхраняват се в тъмно, средно влажно помещение при температура около +1+2°С. Животът на Райската ябълка достига от 100-200 до 500 години.

Malus diospyros, Persimmon, Cachi, Caqui, Curmal japonez, Хурма
При използването на този текст посочете източника: (Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-elit.com)

Тагове: Отглеждане на Райска ябълка, слива сорт сортове засаждане производство дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници дърво продавам разсад овошки плодни дървета садене овошни дръвче овощни дървета храст търсене посадъчен материал,растителна защита резитба пръскане.

 

Декоративни овощни дръвчета

Череши                    Круши
image1 image1
Вишни                     Сливи
image1 image1

Създадени овощни градини

Първа година         Втора година
image1 image1
Трета година              Подложки
image1 image1

Намерете ни в FacebookНОВО - Годжи Бери Goji berry

Годжи Бери Goji berry
image1Азиатско растение от семейство Solanacea.Goji berry е Добре разклонен храст,който има многобройни тънки,изправени леторасти, достигащ... Още >>>

Засаждане на Овощни Дървета

НОВО - Синя Амер. Боровинка

Синя Американска Боровинка
image1Дървесината издържа до под – 30 градуса С,а плодните пъпки до под -25-27 градуса С. Изискват кисели почви.Високохрастовите боровинки са многогодишни храсти... Още >>>

Присаждане Овошки на Пъпка

НОВО - Червена Амер. Боровинка

Червена Американска Боровинка
image1
Червената боровинка е вечно зелено ниско пълзящо растение. при нея има два вида растеж. Единия е образуване на дълги ластуни достигащи до 1,5-2 линейни... Още >>>

Пръскане на Овощни Градини

RocketTheme Joomla Templates