Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

RSS SyndicatorHome Отглеждане на овошки Овошки: Отглеждане на Круши (Круша)
Отглеждане на Круши (Круша) PDF Print E-mail

Отглеждане на Круша

Крушите Pyrus Pear са род дървета от семейство Розоцветни (Rosaceae).
Климатичните и почвените условия са изключително благоприятни за развитие на крушата в цялата страна.Широкото разпространение на крушата в световен мащаб се дължи на ценните й плодове, както за прясна консумация, така и за преработка.
Плодовете от висококачествените сортове са превъзходен десертен плод със сочно топящо се месо, приятен аромат и много добро съчетание на захари
и киселини. Захарното съдържание в тях е около 8-11%, а органичните киселини са по-малко в сравнение с ябълката, което им придава и по-сладкия вкус. Особености.   Крушата е силно растящ овощен вид и присаден на семенна подложка може да развие корона до 15 и повече метра височина.  
Дълголетието и достига до 40-60 г, а в някои случаи - до 80-100 г. Присадените на дюлеви подложки развиват корони най-много до 3-4 м и дълголетието им е около 20-30 години. При тези подложки началото на плододаването е към 2-ата година, а при семенните подложки - към 5-ата - 6-ата година. Добивите от едно дърво са около 100-200 кг, но могат да достигнат и до 300-400. Добивите на присадените върху дюлева подложка дървета е много по-малък, но това се компенсира от по-големия брой дървета, които се засаждат на единица площ. От един декар могат да се получат средногодишно от 1500 до 3000 кг.Културните сортове през зимния период издържат най-много до минус 26-28°С. Някои сортове, които произхождат от континенталната зона, издържат и до минус 30°С.Високите летни температури причиняват пригори по листата и плодовете. Вирее на различни почви, но с достатъчно хранителни вещества.
Отглеждане на круша. Крушата се развива задоволително върху различни почвени типове, стига почвата да е добре аерирана, не по-плитка от 1 м и добре запасена с хранителни вещества. Неподходящи са силно песъчливите, засолените, много тежки и тези с високо ниво на подпочвените води, особено когато е присадена на семенна подложка. При използване на дюлева подложка изискванията към почвата са много по-големи. В този случай тя може да се отглежда и на почви със сравнително по-високо ниво на подпочвените води. Тази подложка не понася варовите почви, при които се получава пожълтяване на листата (хлороза), развитието не протича нормално и растенията загиват преждевременно.
Крушата е сравнително по-чувствителна към затревяването на почвата и затова е желателно да се отглежда по системата на черната угар, което е задължително при използване на дюлева подложка.Крушата е влаголюбиво растение и задължително се отглежда при поливни условия.
Торене на круша. (http://www.razsadnik-elit.com )
Когато крушата е засадена на по-бедни почви и е използвана дюлева подложка се внася по 4-5 тона през три години, а по-богати почви- 2-3 тона оборски тор на декар.На по-бедни почви се внася 50-60 кг/дка фосфорни и калиеви торове фосфорни и калиеви торове, на по богати 30-40 кг. Азотните торове се внасят всяка година, като половината от дозата се внася в началото на пролетта, а другата половина - към края на май. Оптималната азотна норма е около 50-60 кг/дка амониева селитра.
Резитба на крушата. С помощта на резитбите може да се окаже чувствително влияние върху растежа,  плододаването и дълголетието на крушата. През първите няколко години задачата на резитбата е формирането на здрава и добре просветлена корона. При крушата основно се формират два-три типа корони, в зависимост от използваната подложка.Подобрената етажна корона е за предпочитане. Когато крушата е присадена на дюлева подложка най-често се формира вретеновидна корона. Това е корона с добре развит централен клон, върху който се формира обрастваща дървесина от полускелетен тип.  В основата има 3-5 по-силни полускелетни клони (рамена), а постепенно към върха се изгражда къса обрастваща дървесина. Височината на тази корона е най-много 3-4 м, а диаметърът в най-широката й част - 1,5-2 м. Тези размери се поддържат чрез ограничаваща резитба на водача и основните рамена. Независимо от начина на формиране, през плододаващия период с помощта на редовни резитби за просветляване на короната и периодични резитби за подмладяване на обрастващата дървесина се поддържа растежът и плододаването.
Разстояние на засаждане при крушите.
(За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас- http://www.razsadnik-elit.com ) Присадените на дюлова подложка круши и формирани като вретено се засаждат на разстояние 4х2 или 4х2,5 метра.При формиране на свободно растяща или подобрено етажна корона разстоянието е 4х3 или 4 х3,5 метра. Когато крушата е присадена на дива подложка разстоянията на засаждане са по големи.
Болести и неприятели.
Крушата се напада от струпясване,сиви листни петна,ръжда,кафяви листни петна.Неприятелите са акари,листи въшки,ябълков плодов червей, листогризещи гъсеници,плодови оси и др.
Pyrus, Pear, Poirier, Peral, Pero, Pera, Birne, Para, Груша
При използването на този текст посочете източника: (Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-elit.com )

Тагове: Отглеждане на Круша, круши сорт сортове засаждане,дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници дърво продавам разсад овошки плодни дървета садене овошни дръвче овощни дървета храст търсене посадъчен материал,растителна защита резитба пръскане Pear.

 

Декоративни овощни дръвчета

Череши                    Круши
image1 image1
Вишни                     Сливи
image1 image1

Създадени овощни градини

Първа година         Втора година
image1 image1
Трета година              Подложки
image1 image1

Намерете ни в FacebookНОВО - Годжи Бери Goji berry

Годжи Бери Goji berry
image1Азиатско растение от семейство Solanacea.Goji berry е Добре разклонен храст,който има многобройни тънки,изправени леторасти, достигащ... Още >>>

Засаждане на Овощни Дървета

НОВО - Синя Амер. Боровинка

Синя Американска Боровинка
image1Дървесината издържа до под – 30 градуса С,а плодните пъпки до под -25-27 градуса С. Изискват кисели почви.Високохрастовите боровинки са многогодишни храсти... Още >>>

Присаждане Овошки на Пъпка

НОВО - Червена Амер. Боровинка

Червена Американска Боровинка
image1
Червената боровинка е вечно зелено ниско пълзящо растение. при нея има два вида растеж. Единия е образуване на дълги ластуни достигащи до 1,5-2 линейни... Още >>>

Пръскане на Овощни Градини

RocketTheme Joomla Templates