Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

RSS SyndicatorHome Отглеждане на овошки Овошки: Отглеждане на Киви (актинидия)
Отглеждане на Киви (актинидия) PDF Print E-mail

Киви (Actinidia deliciosa), растение от семейство Актинидиеви,което е многогодишна лиана, достигаща до 20-25 метра височина  с доста едри листа. То е двудомно едно-полово - има мъжки и женски растение, които се опрашват основно от вятъра.

Цветовете се образуват върху едногодишните леторасти, покарали от двегодишна дървесина. Цъфти през юни,беритбената зрялост на плодовете настъпва в края на октомври, а консумативната през м.декември. Те са цилиндрично закръглени, до яйцевидни покрити гъсто с власинки с тегло от 60 до 100 грама.
Кивито може да се отглежда и у нас само при осигурено редовно напояване и висока влажност па въздуха. Лекото засенчване действа добре на кивито. Изисква почва с лек механичен състав, без варовик. Кивито понася до минус 20 -25 градуса през зимата, когато е в покой, но страда рано напролет от повратни студове.Затова се препоръчва да не се засажда в котловини.Най-податливи са младите растения до 3-годишна възраст. Желателно е те да се увиват през зимата.
Засаждане
на киви.(За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас- http://www.razsadnik-elit.com ; E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
При отглеждане на киви на редове, то се засажда на 2.5-3 метра между редовете и 3-3.5 метра вътре в реда.  При асмовидно отглеждане на киви разстоянието е по-малко 2-2.5 метра. На 7-8 женски се засажда едно мъжко растение.
Най добре е кивито да се засажда в ранна пролет,с цел да се избегне измръзването на младите растения.При отглеждане на редове, подпорната конструкция се изгражда още през първата година. Коловете са високи 2.7 м и се поставят през 6 метра. Първият тел е на 0.7-0.8 м от почвата, вторият - на 1.2-1.3 м и последният на 1.7-1.8 метра. Формира се здраво стебло с три етажа с по две рамена.
-Първата година ново-засаденото растение се реже на две пъпки. Най-хубавият летораст се привързва, за да се развива прав, останалите се премахват или съкращават.
-Втората година леторастът се съкращава с 1/4 (ако е прекалено слаб, се реже отново на две пъпки). Новият прираст се подпомага да стигне горния тел, страничните леторасти се премахват.
-Третата година се съкращава с 1/4 и оставащата над тела част от летораста се превива по горния тел. Новият летораст, покарал от прегънката, се привързва в обратна посока по тела. По стеблото покарват нови леторасти, от които се формират раменете по долните два тела.
-Четвъртата година се довършва формирането на раменете и се правят прецизно летните филизения, прекършване и привързване.
Плододаването при кивито започва на 4-ата - 5-ата година. От раменете покарват леторасти, като в пазвите на първите 6-7 листа има плодове.
На следващата година тези клонки се съкращават на две пъпки над горния плод. Получава се вилообразно разклонение, върху което след. плододаването се прави същата резитба. Тези плодни звена се формират през 25-30 сантиметра. За няколко години се оголват в основата и се удължават. Тогава се подменят с нова клонка, избила от основното рамо. Другият начин на резитба е с плодна пръчка, която се премахва след плододаването и се заменя с нова - както системата „Гюйо" при лозата. Много важни за формирането и поддържането на актинидията са летните резитби. Освен филизенето през юни-юли покаралите леторасти се съкращават на 70-80 см.
При асмовидно отглеждане резитбата е пак с плодни звена през 25-30 см, но изисква по-честа намеса (5-6 пъти) през годината, за да се избегне прекомерното сгъстяване и увиването на клоните.Тори се всяка година с 15-20 кг.азот,от който 2/3 рано напролет и 1/3 през юли.През 3 години се внасят органичните торове 3-4 т/дка.оборски тор,12-15 кг/дка фосфор и 15-20 кг/дка калий.За унищожаване на плевелите се правят 4-6 механични обработки - 5-6 см.дълбочина в реда и 8-10 см. между редовете.
При използването на този текст посочете източника: (Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-elit.com )

Actinidia deliciosa, kiwi, киви

 

Тагове: Отглеждане на киви (актинидия),сорт дърво сортове засаждане производство дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници сорт продавам разсад плодни дървета садене овошни дръвче овощни дървета дърво храст търсене посадъчен материал,растителна защита резитба пръскане овощарство Actinidia deliciosa, kiwi

 

Декоративни овощни дръвчета

Череши                    Круши
image1 image1
Вишни                     Сливи
image1 image1

Създадени овощни градини

Първа година         Втора година
image1 image1
Трета година              Подложки
image1 image1

Намерете ни в FacebookНОВО - Годжи Бери Goji berry

Годжи Бери Goji berry
image1Азиатско растение от семейство Solanacea.Goji berry е Добре разклонен храст,който има многобройни тънки,изправени леторасти, достигащ... Още >>>

Засаждане на Овощни Дървета

НОВО - Синя Амер. Боровинка

Синя Американска Боровинка
image1Дървесината издържа до под – 30 градуса С,а плодните пъпки до под -25-27 градуса С. Изискват кисели почви.Високохрастовите боровинки са многогодишни храсти... Още >>>

Присаждане Овошки на Пъпка

НОВО - Червена Амер. Боровинка

Червена Американска Боровинка
image1
Червената боровинка е вечно зелено ниско пълзящо растение. при нея има два вида растеж. Единия е образуване на дълги ластуни достигащи до 1,5-2 линейни... Още >>>

Пръскане на Овощни Градини

RocketTheme Joomla Templates