Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

RSS SyndicatorHome Други Тайбери
Тайбери - Tayberry Medana PDF Print E-mail


image1
image1 image1 image1 image1
Вид: Храстовидно Растение
Семейство (род): Розоцветни
Изложение: Слънце
Температура t°: до -25°C.

Цена на Тайбери Медана - 8,00 лв/бр.

Произход,Кратко Описание. -
Тайбери Tayberry е храст получен от кръстоската между малина и къпина. През 1962г. след поредица от изслевания Тайберито е създадено и патентовано от Дейвид Дженингс и Дейвид Мейсън,а през 1979г. шотландският градинаро изследователски институт го пуска на пазара. Тайбери е храст от рода на Rubus (малина) на сем. Розоцветни. Кръстено е на река Тау в Шотландия. Създадени са много видове. Най - разпространен е Медана,но един от най - предпочитаните видове за отглеждане е Бъкингам,тъй като той е без бодли и улеснява неговата беритба. Плодовете на Тайберито са продълговати и доста едри.При добро отглеждане достигат до два пъти размера на малината с тегло 6-7 грама и дължина до 4-5 см. Имат невероятен аромат и вкус. На цвят плодовете са червени. Тъй като Тайберито е хибрид няма семенца характерни за малините и къпините. Плодовете могат да се консумират в сурово състояние или да се използват за направата на конфитюри,компоти,сладка или много ароматно вино и др.

Месторастене.
- Тайберито е слънцелюбив храст. За предпочитане е да се засажда на места огрявани през целият ден от слънцето или с лека частична сянка. Благоприятни за отглеждането му са планинските и полупланинските райони,където въздушната влажност е по - висока. Не понася котловини с недостатъчен въздушен дренаж,силни и студени ветрове.

Почва.
- Храстът не е претенциозен към почвата. Той се развива добре както в кисели,алкални,глинести,неутрални така и в пясъчливи почви. Единственото условие е почвата да бъде много добре дренирана и богата на хумус. Идеалното PH за Тайберито на почвата е между 6,0 и 7,5.Единствено Варовитата почва не е подходяща за доброто му развитие.

Период на Цъфтеж.
- Цветовете са бели и големи с голям плодник по средата. Цъфтежа настъпва към края на пролетта (май месец),което е голямо предимство (практически цветовете не могат да пострадат от пролетните мразове и слани). Пълното узряване на плодовете е през м. Юли - Август. Височина На Израстване. - И на височина и на широчина Тайберито достига от 1,5 до 2,0 м.,като средният темп на нарастване за една година е между 50 - 120 см.

Презимуване.
- Тайберито е подходящ за отглеждане у нас,тъй като е студоустойчиво. Температурата на която издържа през зимата е до -25 °C. 

Разстояние на Засаждане.
- Междуредовото разстояние зависи от техниката с която ще бъде обработвано насаждението- най често от 2 до 3 метра. Вътре в реда се засажда на разстояние 1,5 или 2,0 метра едно от друго. При разстояние на засаждане 3,0 m х 1,5 m = 220 бр./дка, при 2,0 m х 1,5 m = 333 бр./дка. Като цяло Тайбери Tayberry medana е бързо растящ храст. Когато се засажда в малки градини или единични бройки препоръчително е да се засади в близост до огради,стени или да се изградят телени конструкции,които ще благоприятстват за по - голямата циркулация на въздуха,за по - доброто излагане на слънце и по - малкото сплитания в центъра на растението,което ще улеснява неговата беритба. Най - доброто време за засаждане е през есента или рано на пролет. Дупките трябва да бъдат поне два пъти по - широки от самия корен най-малко 40 х 40 см.

Поливане.
- Тайбери Tayberry medana е взискателно към почвената влага. Трябва да се полива винаги когато е необходимо. Засушаванията през пролетта,по време на зреене и след беритбата се отразяват лошо върху добива и сочността на плода.След засаждане почвата около растението се притиска и задължително се полива с около 3-4 л. вода. За да се предпази от бързото изпаряване на водата,мократа част се посипва със суха пръст.

Резитба.
- Резитбата на Tayberry medana се извършва през есента или началото на пролетта. Целта е да се премахнат старите издънки (пръчки) които са плододавали през изминалата година. Те се отстраняват до нивото на почвата. Оставят се тези които не са плододавали и някои от новите издънки,които ще плододават догодина и така цикъла се върти.След засаждането на нов храст задължително се отрязва на около 20 - 25 см. от почвата на горе.

Торене.
- За получаване на високи и трайни добиви едно от най - важните условия е редовното наторяване. При засаждане,а и през 2-3 години след това може да се тори с добре угнил оборски тор. През останалият период на развитие и отглеждане се използват специални торове като фосфорни и калиеви. С азотните трябва да не се прекалява тъй като са доста силни и може да изгорят растението. Те предизвикват и растежа на допълнителни леторасти,което ще доведе до отслабването на храста майка.

Болести и Вредители.
- Като цяло Тайбери не боледува. Единственият вредител който се среща е Малиновият бръмбър,чиито лаври причиняват петна по стъблата. Но пък често бива нападано от едри птици които са привлечени от вкусните плодове.

Размножаване.
- Тайберито се размножава чрез семена или резници.Също така може да се размножи като върховете на израстъците се заровят в земята. По този начин те се вкореняват и след няколко седмици могат да се изрежат от растението майка. 

Предупреждение!
- Когато плодовете на Тайбери Tayberry medana узреят напълно омекват и не могат да бъдат събрани с машини,а само на ръка. В сурово състояние издържат няколко дена като се съхраняват в хладилник или хладилни камери. Това е причината да се отглежда предимно в по ограничени количества и за лични нужди. - При съхранение в хладилник плодовете не трябва да се прибират мокри - по този начин те ще започнат да се развалят и гният по - бързо.

Още инфо …
- Препоръчително е плодовете да се берат в ранните,хладни часове на деня. Добива от един декар при добро отглеждане и в пълно плододаване (около 5 год.) може да достигне 2,5 тона. Брането се извършва през 2-3 дена като беритбата продължава около 3 седмици. - Плодовете на Тайберито са с ниско съдържание на калории,с високо съдържание на фибри,антиоксиданти и витамини.

Ключови Думи.
-Тайбери,Tayberry medana,Отглеждане на Тайбери,Торене на Тайбери,Поливане на Тайбери,Размножаване на Тайбери,Засаждане на Тайбери,Резитба на Тайбери

 

Декоративни овощни дръвчета

Череши                    Круши
image1 image1
Вишни                     Сливи
image1 image1

Създадени овощни градини

Първа година         Втора година
image1 image1
Трета година              Подложки
image1 image1

Намерете ни в FacebookНОВО - Годжи Бери Goji berry

Годжи Бери Goji berry
image1Азиатско растение от семейство Solanacea.Goji berry е Добре разклонен храст,който има многобройни тънки,изправени леторасти, достигащ... Още >>>

Засаждане на Овощни Дървета

НОВО - Синя Амер. Боровинка

Синя Американска Боровинка
image1Дървесината издържа до под – 30 градуса С,а плодните пъпки до под -25-27 градуса С. Изискват кисели почви.Високохрастовите боровинки са многогодишни храсти... Още >>>

Присаждане Овошки на Пъпка

НОВО - Червена Амер. Боровинка

Червена Американска Боровинка
image1
Червената боровинка е вечно зелено ниско пълзящо растение. при нея има два вида растеж. Единия е образуване на дълги ластуни достигащи до 1,5-2 линейни... Още >>>

Пръскане на Овощни Градини

RocketTheme Joomla Templates