Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

RSS SyndicatorHome
Създаване на плантация от Пауловния PDF Print E-mail

Създаване на насаждение (плантация) от Пауловния (Paulownia) - www.Пауловния.com

При създаване на насаждение (плантация) от Пауловния (Paulownia) трябва да се вземат в предвит някой много важни фактори:

- Вида на почвата
- Начин на напояване
- Типа на насаждението
- Разстояния на засаждане и схема
- Пред-посадъчна подготовка на площите
- Доставка и съхранение на посадъчния материал
- Срокове и начини на засаждане

Избор на място. Това трябва да планирате предварително,преди да пристъпите към създаването на плантацията. Изборът означава, че трябва предварително да познавате особеностите на мястото като изложение, релеф, почва, киселинност на почвата, надморска височина, подпочвени води и др. От всички изброени фактори най-голямо значение има киселинноста на почвата.

Почва – Пауловнията (Paulownia) е сравнително непретенциозна към почвата.Подобно на повечето дървета се развива най-добре на дълбоки, добре отводнени почви с добра аерация и рН над 5,5.Необходимо е дебелината на почвата да е най-малко 1 м.Ако почвите са скалисти, тежки, или много пясъчни, могат да се подобрят с добавяне на компост,оборски тор  или други материали внесени при засаждането.Адаптивноста да расте в бедните почви прави пауловнията идеална за засаждането й на места където другите овощни и дървесни видове не стават.Пауловния не понася кисели почви. Добавянето на торове по време на растежа чрез поливна система и помага за по-добри добиви и качество на дървесината.

Климат – Пауловнията (Paulownia) се отглежда успешно по целия свят в плантации в широк спектър от климатични зони. Температурният диапазон в който растението се развива добре е доста широк – от –22-23°С до +43 °C. Това прави Пауловнията изключително подходяща за отглеждане й в нашата страна.Пауловнията е светлолюбиво растение. Високата слънчева радиация през лятото е гаранция за бърз и правилен растеж.Не понася засенчване.
Расте най-добре на защитени от много силни ветрове място.

Вода – Особено важно за пауловнията е поливането на насаждението в началото след садене и през периода на силен растеж.Годишни валежи от 500 до 2000 mm най-вече през пролетта и лятото благоприятстват доброто развитие на пауловнията.Видът не е толерантен към продължителни засушавания или силни преовлажнявания.

Предпосадъчната подготовка се изразява в следното:
1.Мястото се почиства от големи камъни,храсти или стари дървета ако има такива.Ако се използват хербициди за ликвидиране на треви като балур и троскот следва да се прилагат 6-8 седмици преди засаждането на пауловнията.Това е особено важно с цел да се избегнат остатъчните количества от хербецидите в почвата и загиване на фиданките от пауловния.
2.Риголване – дълбока оран.
След почистването на мястото, предвидено за засаждане с дръвчета от пауловния, същото трябва да се риголва (изоре на дълбочина 80-100 см). Целта е както да се унищожат коренищата на плевелита,така и да се обработи добре самата почва,имайки в предвид че кореновата система на пауловнията прониква и се развива на по-голяма дълбочина от другите дървета.
3.Заравняване.
След риголването мястото трябва да се изравни,което в последствие улеснява почвените обработки и поливането на насаждението.Заравняването най-често се прави с грейдер.
4.Маркиране на мястото.
С маркирането се очертават редовете и се определя мястото на дърветата вътре в реда.Маркирането се извършва като по двете срещуположни страни с дървени колчета се маркират междуредовите растояния,най добре с тел.След това между двете срещуположни колчета се опъва друг тел или неразтегливо въже,което предварително е маркирано с възел или боя,които маркери ще посочат мястото на фиданките вътре в реда.До маркираните места на тела се забиват колчета (по дължина на целият ред).След това телът се премества на съседният ред и отново местата на дръвчетата се маркират…..
5.Схема на засаждане на пауловнията (Paulownia).
При схема 5 x 4 м – 50 бр./дка.
При 4 х 3 м – 80 бр./дка.
при 3 x 3 м -116 бр./дка.
6.Изкопаването на дупките.
След маркирането на мястото следва изкопаването на посадъчните ямки, за което се използва техника, оборудвана със свредел с диаметър минимум 60 см. Желателно е дълбочината дя е минимум 1 м.Ямките могат да се изкопаят и с багер….
След изкопаване на посадъчните ямки следва Засаждане на пауловнията.
Саденето на пауловнията започва след приклучване на вегетацията и окапването на листата.Засаждането по нищо не се отличава от засаждането на другите видове дръвчета.Дълбочината на засаждане е същата на която пауловнията е била в разсадника.
Поливането на пауловнията след засаждане е важно условие за доброто прихващане на дърветата.
Полива се с минимум 30-40 литра вода на дърво.През първите 1-2 месеца насаждението се полива през 8-10 дни (в зависимост от почвената влажност и падналите валежи).
Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника:(Овощен разсадник „ЕЛИТ“- http://www.razsadnik-elit.com )

 

Декоративни овощни дръвчета

Череши                    Круши
image1 image1
Вишни                     Сливи
image1 image1

Създадени овощни градини

Първа година         Втора година
image1 image1
Трета година              Подложки
image1 image1

Намерете ни в FacebookНОВО - Годжи Бери Goji berry

Годжи Бери Goji berry
image1Азиатско растение от семейство Solanacea.Goji berry е Добре разклонен храст,който има многобройни тънки,изправени леторасти, достигащ... Още >>>

Засаждане на Овощни Дървета

НОВО - Синя Амер. Боровинка

Синя Американска Боровинка
image1Дървесината издържа до под – 30 градуса С,а плодните пъпки до под -25-27 градуса С. Изискват кисели почви.Високохрастовите боровинки са многогодишни храсти... Още >>>

Присаждане Овошки на Пъпка

НОВО - Червена Амер. Боровинка

Червена Американска Боровинка
image1
Червената боровинка е вечно зелено ниско пълзящо растение. при нея има два вида растеж. Единия е образуване на дълги ластуни достигащи до 1,5-2 линейни... Още >>>

Пръскане на Овощни Градини

RocketTheme Joomla Templates