Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

RSS SyndicatorHome
Предназначение на Пауловнията PDF Print E-mail

Предназначение на Пауловнията – www.Пауловния.com

Пауловнията е едно от най-бързорастящи дървета в света,на което всяка една част се използва – цветове,листа,дървесина.От листа се прави хубав чай.Цветовете са медоносни,(по-голямата част от мед в

Пауловния дърво

Пауловния дърво

Китай е от дървото Paulownia) красиви са,ароматни и в някои страни вкусно допълнение към салати.
Най-често пауловнията се използва за добив на дървесина.
Дървесината се използва за направата на заготовки,фасети, корнизи, мебели,дограми,сглобяеми къщи, хартия, биогориво,музикални инструменти, шперплат,декоративни облицовки,венециански щори и платна, гаражни врати,щори,за фурнир,шперплат и в други индустрии.
Поради ниското си тегло – (1/3 от теглото на дъба и 1/2 от теглото на Бор-Чам) и здравина,дървесината от пауло

вния е важен елемент в морското строителство, самолетостроенето,при направата на камиони, влакове, автобуси,дъски за сърф,палети, щайги.Използва се като интериорен материал в автомобилостроенето.
Дървесината на пауловнията е силно устойчива на напукване и деформиране. Тя е сравнително мека и се нуждае от много по-малък натиск при забиване на пирони и поставяне на винтове (без да се напуква).Поради тази причина е предпочитана при дърворезбарството. Гладка повърхност при шлифоване се постига много по-бързо и лесно отколкото при други с по твърда дървесина.Има ниско съдържание на смола.Тя изсъхва лесно.Изсушаването на въздух (на открито) отнема не повече от 30-50 дни.В камери при висока температура се изсушава за 24 часа до(10% – 12% съдържание на влага) без изкривяване,напукване и усукване.Дървесината е устойчива на дървояди!
Дървесината на Пауловнията е изключително подходяща за външни облицовки.

Пауловния разсад

Пауловния разсад

Сглобяеми къщи изработени от Paulownia са с висока стойност на изолация -2 пъти по устойчив от това на другите видове дървесина.Възпламеняването и при около над 400 градуса по Целзий го прави дърво с много висока пожароустойчивост.. Дървесината е с висока устойчивост на гниене.
Дървесината е лека с красив външен вид.Поема добре най-различни видове оцветители и лакове и може с лекота да се имитират други дървесни видове. http://www.razsadnik-elit.com
Пауловния и озеленяване.
Пауловнията често се използват за озеленяване и залесяване.Когато става въпрос за подобряване на качеството на въздуха,Paulownia е на първо място! Тя е „завод“ за улавяне на въглерода и отделяне на кислород.Дърветата пауловния пречистват въздуха и служат като бариера против шума.
Засажда се в градски и промишлени райони,паркове,дворни и градински терени.Цъфти  красиво с лек аромат на лавандула и продължава 6-8 седмици – началото на пролетта-април и май с бри

лянтен бледо виолетов цвят.Листата на пауловнията са големи, с овална до широко-сърцевидна форма с размери от 70-80 см.(понякога до 1 метър).Осигурява сянка още през втората година след засаждането.Буйни и екзотични листа осигуряващи плътна и прохладна сянка и микроклимът при който темперетурата е с 1-2 градуса по ниска от околната през деня.

Пауловнията – ползи за околната среда.
Големите леко овласени листата на Paulownia изиграят много голяма роля в пречистването на прах и CO2.Пауловнията се е превърнала в основен дървесен вид за залесяване в много промишлени центрове в континенталната част на Китай, Сингапур и САЩ, където прах и замърсяването са сравнително по-сериозни. За сравнение, във въздуха съдържанието на серен диоксид в районите където Пауловнията е широко отглеждана е 0.16 % и 1.41 % където не се.

Пауловния предназначение

Пауловния предназначение

Дървото пауловния може да живее от 80 до 100 години.
Всеки декар засадена пауловния усвоява 13 тона CO2 (въглероден двуокис) за една година. Всяко дърво освобождава около 12-13 кг. на кислород на ден.
Дърветата пауловния предотвратяват ерозията на почвата (Корените на Пауловнията достигат голяма дълбочина и ширина) и подобряват качеството на подпочвената водата. Засадени до потоци,реки и язовири,същите стават по-подходящ за развъждане на риба и други водни видове.По този начин стабилизират почвата и предотвартява ерозията.
Всяко дърво може да абсорбира 24 галона на отпадъчни води на година.
Пауловният пречиства отпадните води от хранително-преработвателните предприятия и от канализациите.Отпадъци от свинеферми и птицеферми е най-добрият тор за дърветата и на свой ред могат да се засаждат иминно и там,при което значително ще се намали разпространението на не

приятните миризми.
Корените поглъщане нитратите,тежките метали,замърсители и други елементи от плитките и дълбоки подпочвени води.
Paulownia с успех може да се отглежда засолени почви и терени,където други дървета няма да оцелеят.Бързото понижаване на подпочвените води отново ще подобри състоянието на почвата.
Дърветата от пауловния с голям успех могат да се използват като ветрозащитен пояс.

Пауловнията като Фураж за животни.
Листът съдържа 18-20% протеин,богати са на въглехидрати и минерали, и имат високо съдържание на азот.
Листата на пауловнията са със сходна хранителна стойност,като Люцерната и са подходящи за съчетаване с пшенична слама или сено за хранене на животни-овце или кози,едър рогат добитък.Може също да бъдат заорани в почвата (зелено торене).
Пауловнията намира приложение и в горското стопанство,като е решен проблема с бавното израстване на дърветата в залесените участъци. Пауловнията само за една година достига на височина няколко метра и в рамките на 6-8 години е напълно развито вече дърво, което обикновено отнема над 20 години на другите дръвчета използвани за залесяване.

Защо Пауловния ?

Пауловния предназначение

Пауловния използване

Бързият растеж на това дърво го прави идеален за инвестиционни цели и за разлика от повечето дървесни насаждения реколтата се прибра повече от един път през живота на растението. Способността на дърво да се възстанови след отрязване на стъблото означава, че няколко култури могат да се събират след едно засаждане !!!
Paulownia може да се реже от пет до седем години след засаждането и.
Отлично съотношение тегло-якост.
Използването на дървесината буквално във всеки отрасъл.
С 20% до 30% по-бърза възвръщаемост на вложените средства в сравнение с тези вложени при други дървета за добив на дървесина.
Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника:(Овощен разсадник „ЕЛИТ“- http://www.razsadnik-elit.com )

 

Декоративни овощни дръвчета

Череши                    Круши
image1 image1
Вишни                     Сливи
image1 image1

Създадени овощни градини

Първа година         Втора година
image1 image1
Трета година              Подложки
image1 image1

Намерете ни в FacebookНОВО - Годжи Бери Goji berry

Годжи Бери Goji berry
image1Азиатско растение от семейство Solanacea.Goji berry е Добре разклонен храст,който има многобройни тънки,изправени леторасти, достигащ... Още >>>

Засаждане на Овощни Дървета

НОВО - Синя Амер. Боровинка

Синя Американска Боровинка
image1Дървесината издържа до под – 30 градуса С,а плодните пъпки до под -25-27 градуса С. Изискват кисели почви.Високохрастовите боровинки са многогодишни храсти... Още >>>

Присаждане Овошки на Пъпка

НОВО - Червена Амер. Боровинка

Червена Американска Боровинка
image1
Червената боровинка е вечно зелено ниско пълзящо растение. при нея има два вида растеж. Единия е образуване на дълги ластуни достигащи до 1,5-2 линейни... Още >>>

Пръскане на Овощни Градини

RocketTheme Joomla Templates