Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

RSS SyndicatorHome
Резитба на пауловнията – Разсадници Елит PDF Print E-mail

Резитба на пауловнията – www.Пауловния.com

Подрязването на пауловнията се състои в премахване на пъпки и странични клони с цел повишаване на растежа и израстване на по-качествени стъбла.
Още след засаждането дървета се режат на 2-3 см над почвената повърхност. Това е задължително,ако пауловнията се използа за добив на дървесина.Младите дръвчета пауловния,а и всички други израстват точно под мястото на отреза и ако дървото (след саденето му) се отреже по-високо (80-90 см.) ще се получи изкривяване на стъблото,чепове, които ще влоши качеството на дървесината.Също така с по-силните (дълбоки) резитби се постига по-мощно стартиране и по-бързо израстване на фиданките пауловния.

Резитба на пауловнията през вегетацията.(Лятна резитба на пауловнията)
Важно е да се реже редовно,периодично приблизително на всеки 6-8 седмици по време на вегетация. Закъснението на резитбата води до бъдещи загуби на ценната дървесина тъй като пауловнията е силнорастяща и  развива големи клони и лакомци в кратък период от време.
Подрязването трябва да започне веднага след като дървото започне да развива лакомци (филизи).
В пазвите на страничните клонки има пъпки от който израстват филизи.
Премахването на тези пъпки или филизи, е добре да се извърши преди те да станат с дължина 5-6 см.тъй като те са по-лесни за отстраняване, и сгъстяването е сведено до минимум.Премахват се докато се постигане желаната височина  на ствола.Подрязването и филизенето се извършва по няколко пъти,особено през първите 2-3 години.
При всички резитбените операции, най-малко 30% от общата дължина на дървото (от върха надолу) не трябва да се реже.Винаги се поддържат най-малко 10-12 основни листа.
При резитба на клонките се внимава отрезът да е гладък,в противен случай ще отнеме повече време зарастването му и ще изложи дървото на гъбни инфекции за по-дълъг период,което може да доведе до намаляването на дървеният материал и влошаването на качеството му.Използането на остри инструменти за бързо и чисто рязане е задължително.

Зимна резитба на пауловнията.
Подрязване през есенто-зимният период се препоръчва за по-старите дръвчета. След като дърветата влязат в покой и листата укапят (след падането на слана) е по-лесно да се идентифицират долните клони,които са били пропуснати по време на резитбите през вегетацията.

С две думи:
За получаване на изправено,гладко без чепове стъбло се изрязват  периодично  долните листа и се премахвт всички лакомци (филизи).Режат  се до постигане на желаната височина  на ствола.

Оборудване за резитба на дървета включват:
Обикновенна лозарска ножица
Телескопична ножица
Обикновен трион
Телескопичен трион
Остър джобен нож (за първата година от растежът на дървета)
Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника:(Овощен разсадник „ЕЛИТ“- http://www.razsadnik-elit.com )

 

Декоративни овощни дръвчета

Череши                    Круши
image1 image1
Вишни                     Сливи
image1 image1

Създадени овощни градини

Първа година         Втора година
image1 image1
Трета година              Подложки
image1 image1

Намерете ни в FacebookНОВО - Годжи Бери Goji berry

Годжи Бери Goji berry
image1Азиатско растение от семейство Solanacea.Goji berry е Добре разклонен храст,който има многобройни тънки,изправени леторасти, достигащ... Още >>>

Засаждане на Овощни Дървета

НОВО - Синя Амер. Боровинка

Синя Американска Боровинка
image1Дървесината издържа до под – 30 градуса С,а плодните пъпки до под -25-27 градуса С. Изискват кисели почви.Високохрастовите боровинки са многогодишни храсти... Още >>>

Присаждане Овошки на Пъпка

НОВО - Червена Амер. Боровинка

Червена Американска Боровинка
image1
Червената боровинка е вечно зелено ниско пълзящо растение. при нея има два вида растеж. Единия е образуване на дълги ластуни достигащи до 1,5-2 линейни... Още >>>

Пръскане на Овощни Градини

RocketTheme Joomla Templates